Drukuj
Szczegóły: Kategoria: Bez kategorii | Opublikowano: 14 styczeń 2020 | Odsłony: 135

Składniki

Ciasto

Polewa czekoladowa

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników

Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.