• 1

    Description slide 1

  • 2

    Description slide 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024 - Custom text here

Składniki

Brownie
  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka)
  • 100 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie

Brownie
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
  • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
Masa serowa
  • Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyń i jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem).
  • Na dno formy wyłożyć brownie, następnie łyżką wykładać masę serową (miejscowo, po ok. 2 łyżki). Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Posypać resztą malin.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.

    Przygotowanie

    Brownie
    • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
    • Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
    • W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
    • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
    Masa serowa
    • Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyń i jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem).
    • Na dno formy wyłożyć brownie, następnie łyżką wykładać masę serową (miejscowo, po ok. 2 łyżki). Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Posypać resztą malin.
    • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.

    Znalezione obrazy dla zapytania: Malinowe sernikobrownie

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Składniki

Ciasto

  • woda – 40 ml
  • cukier – 180 g
  • masło – 150 g
  • czekolada deserowa – 125 g
  • kakao – 3 łyżeczki
  • mąka pszenna – 200 g
  • proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
  • jajka – 3 szt.
  • powidła – 3 łyżki

Polewa czekoladowa

  • śmietanka UHT 30%  – 60 ml
  • czekolada deserowa – 125 g
  • miękkie masło – 20 g
  • Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • formę, keksówkę  o wymiarach 30x11 cm

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników

Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.

f t g