moje ciasta
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 57
Składniki
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka)
- 100 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 36%
- 200 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
- Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyń i jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem).
- Na dno formy wyłożyć brownie, następnie łyżką wykładać masę serową (miejscowo, po ok. 2 łyżki). Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Posypać resztą malin.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.
Przygotowanie
Brownie- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
Masa serowa- Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyń i jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem).
- Na dno formy wyłożyć brownie, następnie łyżką wykładać masę serową (miejscowo, po ok. 2 łyżki). Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Posypać resztą malin.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 126
Składniki
Ciasto
- woda – 40 ml
- cukier – 180 g
- masło – 150 g
- czekolada deserowa – 125 g
- kakao – 3 łyżeczki
- mąka pszenna – 200 g
- proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
- jajka – 3 szt.
- powidła – 3 łyżki
Polewa czekoladowa
- śmietanka UHT 30% – 60 ml
- czekolada deserowa – 125 g
- miękkie masło – 20 g
-
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- formę, keksówkę o wymiarach 30x11 cm
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników
Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.
- Szczegóły
- Super User
- Kategoria: Bez kategorii
- Odsłony: 1931