moje ciasta
Malinowe sernikobrownie
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Bez kategorii
| Opublikowano: 04 luty 2020
| Odsłony: 58
Składniki
Brownie
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej)
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 135 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 500 g twarogu sernikowego (zmielonego, np. z wiaderka)
- 100 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 36%
- 200 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie
Brownie
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
Masa serowa
- Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyń i jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem).
- Na dno formy wyłożyć brownie, następnie łyżką wykładać masę serową (miejscowo, po ok. 2 łyżki). Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Posypać resztą malin.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.
Przygotowanie
Brownie- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamane na kosteczki czekolady i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.
- W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolite ciasto.
Masa serowa- Ser przełożyć do miski, dodać cukier, budyń i jajka. Miksować przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodać śmietankę i miksować jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać 2/3 ilości malin i zmiksować je z masą, tak aby maliny się rozpadły (można maliny wcześnie rozgnieść widelcem).
- Na dno formy wyłożyć brownie, następnie łyżką wykładać masę serową (miejscowo, po ok. 2 łyżki). Za pomocą łyżki przemieszać miejscami ciasto. Posypać resztą malin.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut, aż warstwa serowa będzie zastygnięta.