• 1

    Description slide 1

  • 2

    Description slide 2

  • 3

    Description slide 3

  • 4

    Description slide 4

Copyright 2024 - Custom text here

Składniki

Ciasto

  • woda – 40 ml
  • cukier – 180 g
  • masło – 150 g
  • czekolada deserowa – 125 g
  • kakao – 3 łyżeczki
  • mąka pszenna – 200 g
  • proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
  • jajka – 3 szt.
  • powidła – 3 łyżki

Polewa czekoladowa

  • śmietanka UHT 30%  – 60 ml
  • czekolada deserowa – 125 g
  • miękkie masło – 20 g
  • Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
  • formę, keksówkę  o wymiarach 30x11 cm

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników

Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.

Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.

f t g