moje ciasta
Przepis na ciasto czekoladowe
Super UserSkładniki
Ciasto
- woda – 40 ml
- cukier – 180 g
- masło – 150 g
- czekolada deserowa – 125 g
- kakao – 3 łyżeczki
- mąka pszenna – 200 g
- proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
- jajka – 3 szt.
- powidła – 3 łyżki
Polewa czekoladowa
- śmietanka UHT 30% – 60 ml
- czekolada deserowa – 125 g
- miękkie masło – 20 g
-
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
- formę, keksówkę o wymiarach 30x11 cm
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Do masy dodajemy resztę składników
Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.
Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie suszonymi śliwkami i prażonymi migdałami.